2019, Funderingar

Vem är min hund?

Känner jag min hund? Som hund, som en representant för sin ras och som individ? Hur vet jag vem min hund är, hur beskriver man hunden, rasen, individen?

Beskriva djuret hund kan göras utifrån etologiska och zoologsiska begrepp, vad är specifikt för hunden som art. Rasen beskriv i rasstandarder där både mentala egenskaper och kroppsliga finns med. En del individer genomgår någon beteendebeskrivning som MH eller BPH. Viktiga för avelsarbete och intressanta för hundägaren. Dessa visar dock en ögonblicksbild, just idag, i denna miljö och med dessa människor runt omkring reagerar min hund på detta sätt i en specifik situation. Kanske skulle beskrivningen se annorlunda ut en annan dag.

Med det är individen jag lever med och den kan inte helt och fullt beskrivas med någon av ovanstående måttstockar. Jag kan tänka på hur min hund mår och fungerar fysiskt. Hur är hundens hälsa? Hur äter hunden, mycket, snabbt, eftertänksamt, kräset, sporadiskt, allt? Vill hunden springa, hoppa, brottas, är den lugn, vill strosa och nosa? Hög eller låg aktivitetsnivå?

Jag kan beskriva min hund utifrån vår relation. När är vi nära, vid mys i soffan eller vid träning och lek? När känner jag hundens tillit till mig, hos veterinären, på utmanande äventyr i naturen eller i högljudda miljöer? När behöver jag min hund och varför? Vad förväntar sig hunden av mig? Hur jämlikt är vårt förhållande, värdemässigt och ansvarsmässigt? När och om vad bestämmer du och när får hunden bestämma? Vad har min hund för roll i familjen, för alltid valp/barn, jämställd vuxen, följare eller ”medarbetare”?

Om jag känner min hund väl kan jag beskriva den utifrån de specifika egenskaper den har som individ. Vad gör min hund glad? Är det sociala sammanhang, bekräftelse från familjen eller nära, är det att klara en utmaning, är det att få utlopp för energi, eller…? Vad gör min hund ilsken? Orättvisor, felbehandling? När blir min hund nyfiken? Nya möten, dofter, miljöer, ljud? Vad gör hunden frustrerad? Missförstånd, resursbrist, misslyckanden? Är min hund busig, hur och när? Vad gör hunden trött? Fysiskt och psykiskt? Vad gör hunden modig? När är hunden stolt? När är den skeptisk? Har hunden någon gång varit euforisk?

Kan vi svara på alla dessa frågor, om djuret hund, rasen vi valt och individen vi lever med, utan att lägga in våra personliga värderingar och förväntningar i svaren, så har vi en bra grund för att beskriva vår hund. Den beskrivningen ger insikt i vår hunds behov och den roll vi som ägare spelar för att uppfylla behoven och skapa ett bra hundliv. Viktiga faktorer för kvalitet på hundens tillvaro och vårt liv tillsammans är nyfikenhet, mod och glädje. Kan vi hitta vad som ger hunden dessa känslor och ordna så att hunden får uppleva dem i vardagen så har vi gjort vårt jobb som hundägare med bravur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s