2019, Funderingar

Promenad med närvaro

Fick ett uppdrag idag, att genomföra en promenad med min hund som om jag var ute och gick med en nära väninna. Tillsammans, kravlöst, närvaro, lyssna var några ledord att ta med sig. Rent praktiskt så tog jag Ria i sele och koppel. Ria är just nu i höglöp och behöver alla extra aktiviteter vi kan komma på men hon får inte springa lös på promenaderna. Rådet var att låta hunden bestämma väg, att titta på och fundera över vad hunden intresserade sig för under promenaden och bara låta det bli som det blir, utan förväntningar och krav. 

Vi gick upp i skogen och Ria fick bestämma väg där stigen delade sig i fyra. Hon börjar med att noggrant undersöka alla träd och buskar i nära stigen och kissar omsorgsfullt överallt där det finns intressanta dofter. Sedan tar hon naturligtvis raka vägen till ”roliga rundan” där hon brukar få vara lös och vi leker med pinnar, gömmer godis osv. Jag följer med och när vi kommer till platsen där vi brukar koppla loss stannar Ria och väntar. Jag stannar också, småpratar lite men inte förrän jag stryker henne över huvudet och förklarar att jag är ledsen, det går inte att få vara lös när man höglöper, så går hon vidare, lugnt och lite avvaktande. Efter tio meter försöker hon igen, stannar och tittar på mig, med hängande svans och ledsna ögon. Jag sätter mig på huk och smeker henne över huvudet igen, förklarar att vi inte kan springa idag. När jag reser mig går hon lugnt vidare, svansen åker upp igen och hon hittar en fin pinne att bära som hon stolt visar upp, vi håller den tillsammans en stund. När vi så kommer fram till bästa stället, ett igenvuxet grustag där vi brukar leka, busa och träna stannar hon igen men går snart vidare när jag säger ”tyvärr, inte idag, ledsen gumman”. För att se om det tröstar henne gör jag en invit till att gå av från stigen, det finns en otydligt trampad ”djurstig” som jag visar, Ria tar ledningen och undersöker noga mark och stenar efter den lilla stigen en stund, tills vi stöter på huvudstigen igen, då väljer hon att följa den och hittar en ny pinne. Glada och nöjda med skogsturen kommer vi fram till ett område med utbildningslokaler för vuxna och verkstäder. Det var fint väder vid lunchtid och därför ganska mycket folk som rör sig i området, ofta går vi där när det är kväll eller helg. Ria tycker normalt om de flesta människor men kan ibland vara något ängslig om någon beter sig ovant eller konstigt. Det som händer när hon nu får gå utan påverkan av mig var att hon viftar på svansen och tittar ömsom på mig och på den mötande när vi möter kvinnor, när det står en grupp män längre fram på gångvägen stannar hon och betraktar dem en stund innan hon går vidare, tar ingen notis om dem alls när vi går förbi. Likaså vill hon först stanna och titta när vi möter en man sedan brydde hon sig inte alls om honom när vi passerar. 

När vi närmar oss hemmakvarteret tycker Ria att vi borde nog träna lite kontakt och fotgående, matte kan ju såsa till sig annars, så hon tar initiativ till ett kort med effektivt träningspass, tills vi svänger in på vår gata, då är det dags att kolla lyktstolpar och staket igen, kan ju ha doftspår efter någon stilig hane.

Under vår promenad går vi tillsammans på lika villkor, ingen av oss ger den andra några direktiv om vad som ska göras, ingen ställer krav, vi frågar varandra och tar alla beslut gemensamt och respektfullt. Det känns verkligen att vi har en annan relation än den vanliga, med respekt och jämlikhet. Jag fick ny insikt om Rias behov av att ta in vilka hon möter på sitt sätt, på avstånd och under så lång tid hon behöver för att kunna hantera mötet. När Ria vill ”träna” så gör vi det så länge vi tycker det är roligt och lyckas riktigt bra. Inte någon gång under promenaden har hon häng eller dragit i kopplet. En bra erfarenhet som jag kommer att ta med mig. Naturligtvis kommer vi att fortsätta våra kravlösa promenader, vi väninnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s